Bebeklerde kulak şekil bozukluğu düzeltme uygulamasına başlamış bulunmaktayız.

Yenidoğan Bebeklerde ve Çocuklarda Anne karnında başlayan ve Östrojen hormonu yüzünden kıkırdak dokuların daha esnek ve yumuşak olmasından kaynaklı hafif kulak deformitesi olabilmektedir. Haftalar içinde bebeğin kan dolaşımındaki östrojen kaybolur, ve kulak kıkırdakları daha sert hale gelir. Hafif kulak deformitesi olan bebeklerde kulak kalıbı tedavisi ile ilk altı hafta içinde uygulandığında büyük ölçüde başarı elde edilebiliyor. Bu nedenle ne kadar erken tanılayıp erken tedaviye başlanırsa başarı şansı o kadar yüksek olur.

Uzm. Dr. Can Ebiri Özel Çocuk Kliniği olarak Hafif kulak deformitesi olan bebeğimize kulak kalıbı tedavisi ile yaptığımız tedavi başarılı olmuş, görselleri alttadır. 

ilkhastamız

HANGİ KULAK ŞEKİL BOZUKLUKLARI KALIPLAMA İLE DÜZELTİLEBİLİR?

Kepçe kulak, Fincan kulak, Sivri kulak, Kulak katlantıları, Gömülü kulak, Kulak memesi deformiteleri gibi pek çok şekil bozukluğu kalıplama yöntemi ile düzeltilebilmektedir. Kulak yapısında bozukluk (malformasyonları) ile giden ağır sendromik olgularda dahi başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ya ameliyata hiç gerek kalmadan sorun çözülmekte ya da daha basit bir operasyonla düzeltilebilecek şekle gelmektedir.

 Bebeklerinizi yeni doğan döneminde mutlaka kulak şekil bozukluğu açısından muayene ettiriniz.  

KULAK ŞEKİLLENDİRMENİN ERKEN DÖNEMDE YAPILMASI NEDEN ÖNEMLİ?

Hafif kulak deformitesi olan bebeklerde kulak kalıbı tedavisi için en iyi sonuçlar, bebeklerin kulak kıkırdağının yumuşaklığından (şekillendirilebilirlik) dolayı ilk altı hafta içinde uygulandığında elde edilir. Anne karnındaki bebekler annedeki östrojen hormonunun etkisi altındadır. Östrojen hormonu kıkırdak dokunun yani kulakların daha esnek ve yumuşak olmasını sağlar. Haftalar içinde bebeğin kan dolaşımındaki östrojen kaybolur, ve kulak kıkırdakları daha sert hale gelir. Bu nedenle ne kadar erken tanılayıp erken tedaviye başlanırsa başarı şansı o kadar yüksek olur.

KULAK KALIPLAMA TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR? İŞLEM NE KADAR SÜRER?

Bebeğin sakin olduğu veya uyuduğu bir zamanda kolayca uygulanabilir. Öncesinde muayene edilip nasıl bir şekillendirme yapılacağı hekiminiz tarafından kararlaştırılır. Yani bir ön çalışma yapılmış olur. Bebeğinizin kulak büyüklüğüne ve şekil bozukluğuna uygun olan kalıp seçilir, istenilen şekli vermek için gerekli olan parçalar yerleştirilir. Uygun yapıştırıcı veya sabitleyicilerle son dokunuşlar yapılır. Kalıp kulak üzerine yerleştirilir. Cildi tahriş etmeyen bantlarla sabitlenir. Bebeğin kulak şekil bozukluğunun derecesine göre değişebilmekle birlikte bu süre ortalama 5-15 dk kadardır. Kalıp ergonomiktir, bebeğinizin duymasını engellemez. Emzirmenizi, alt değiştirmenizi, kucaklamanızı, taşımanızı engellemez. Yani normal hayatınıza devam edebilirsiniz. Sadece kalıp ve bantların ıslanıp gevşememesi için banyo yaptırırken dikkat etmeniz gerekir.

Nasıl yapılıyor, ağrı yapar mı, nasıl görünüyor diye merak edebilirsiniz.

Fotoğraflarla ilk süreci anlatayım.

1

1. İlk hali, çocuğun ayına göre tedaviye uygun mu değil mi karar veriyoruz. 2 ayı geçmezse uygundur. Ama ne kadar erken o kadar iyi ve etkili.

2. Silikon kalıp aparatlarını uygun bir şekilde yerleştiriyoruz. Yumuşak, şekil alabilen parçalardan oluşuyor. Kulak anatomisini, kıvrım ve katlantıları düzenliyoruz. Bebeğin sakin hatta uykulu olması işimizi kolaylaştırıyor. Emzik, meme, biberon alabilir. Kalıbı sabitlemek için özel çift taraflı ve hava alabilen bantlar kullanıp sağlamlaştırıyoruz. Kalıplama işi ne kadar zaman alıyor derseniz, bebeğin sakinlik durumuna göre 15-30 dk sürebiliyor.

3. Haftalık kontrol ediyoruz. Kalıba su değmemesi, içine kusmuk vs girmemesi gerekiyor. 2-3 hafta kalıbın sabit kalması gerekli. Bantlara Su değmemesi için boyundan aşağı yıkamayı öneriyoruz.

4. Haftalık kontrollerde ciltte tahriş, yara vs oluyor mu takip ediyoruz. Bantlarda gevşeme varsa tekrar yapıştırıyoruz.

5. İki veya 3 hafta sonunda kalıpları çıkarıyoruz. Burda banyo yapıp geliyor bebişler. Durumu kontrol edip tekrar yeni kalıba yerleştiriyoruz. Tekrar 2-3 hf bekliyoruz.
Bebeğin ayına göre toplamda 4 ila 6 hafta kalıpta kalıyor kulaklar.
Ve mutlu son?

2 

KULAK KALIPLAMA TEDAVİSİ NE KADAR SÜREDE TAMAMLANIR?

İlk olarak kalıbın kulağa yerleştirilmesi yaklaşık 5-15 dk sürer. Haftalık kontrol edilir. Gerekirse ikinci veya üçüncü kalıp takılarak, küçük aparatlar veya bant yardımıyla aşamalı şekillendirme yapılabilir. Kalıp takıldıktan sonra ortalama 4-6 hafta süre ile takılı kalır. İhtiyaca göre bantlama da yapılırsa toplam 6-8 haftada tedavi tamamlanır. Ne kadar erken dönemde kalıplama yapılırsa kulak kıkırdağı daha yumuşak olduğu için kısa sürede tedavi tamamlanır. Kabaca 2 haftalık bebekte kalıp 2 hafta kalır, 4 haftalık bebekte 4 hafta, 6 haftalık bebekte 6 hafta kulaklar kalıp içinde kalır gibi düşünebilirsiniz.

5101804

KULAK KALIPLAMA SİSTEMİ BEBEĞİME AĞRI VERİR Mİ?

Hem kalıplama işlemi sırasında hem de kalıp takılı kaldığı sürece bebekte ağrı ve rahatsızlık hissi olmaz. Herhangi bir iğne batırma, delme gibi onun canını yakacak işlem yapılmaz.

fincan kulak

KULAK KALIPLAMA SİSTEMİNİN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Yıllardır uygulanmakta olan bu yöntemin ciddi bir komplikasyonu yoktur. Ciltte kızarıklık, tahriş görülebilir. Henüz karşılaşmadığımız fakat teorik olarak mümkün olabilecek bası yarası veya iltihaplanma durumları gelişebilir. Uygulama sonrası yakın takip ve haftalık kontrollere gelerek olası yan etkiler gelişmeden önlenebilir.

kepce kulak ameliyati 1024x307