Anne Sütünün Azalmasının Nedenleri ve Arttırmanın Yolları...

ANNE SÜTÜNÜN AZALMASININ NEDENLERİ VE ARTTIRMANIN YOLLARI

 Anne sütü; bebekler için vazgeçilmez bir besin öğesidir. Başka hiçbir besin öğesi anne sütünün yerini tutmamaktadır. Bundan dolayı anne sütünü azaltan ve arttıran faktörleri iyi anlamakta fayda vardır.

Anne Sütünü Azaltan Nedenler Nelerdir?

Annede stres varlığı, yanlış emzirme teknikleri ile bebeği emzirme, annenin yetersiz ve yanlış beslenmesi gibi sebepler anne sütü azaltabilmektedir.  

Stres

Anne sütünün yapımında görevli başlıca hormon prolaktin hormonu iken, sütün kanallardan bebeğe ulaşmasını sağlayan hormon ise oksitosin hormonudur. Oksitosin hormonunun stres durumlarında kandaki düzeyi azalmaktadır. Böylelikle anne sütünün bebeğe ulaşmasında aksaklık olur. Emziren annelerin bu nedenle stres faktörlerinden uzak durmaları gerekmektedir.

Yanlış Pozisyonda Emzirme

Eğer bebeğinizi doğru pozisyonda emzirmezseniz, bebeğiniz sütünüze tam olarak ulaşamaz ve her geçen gün sütünüz azalmaya başlar. Yanlış pozisyonda emzirme ayrıca göğüs uçlarında yaralara da neden olabilmektedir. Bunun için ilgili sağlık profesyonellerinden doğru pozisyonda emzirmeyi öğrenmenizde fayda vardır. Bebeği doğru pozisyonda yani onun rahat edeceği şekilde emzirmek için emzirme yastıkları kullanabilirsiniz.

Bebeği Emzirmekten Kaçınmak

Bebeğinizi her istediğinde emzirmemek veya emzirmekten kaçınmak, daha kolay olduğu için anne sütü yerine mama vermeye çalışmak sütünüzü azaltan önemli bir faktördür. Bu gibi olumsuz davranışlardan kaçınmanız gerekir.

 Anne Sütü Nasıl Artar?

Anne sütünü arttırmanın birçok yolu vardır.

  1. Bebeğinizi Sık Sık Emzirin!

Bebeği her istediği zaman veya sık sık emzirmek anne sütünün azalmasının önüne geçen ve arttıran bir davranıştır. Bu nedenle sütünüzün artmasını istiyorsanız bebeğiniz her istedikçe veya  sık sık emzirin. Özellikle doğumdan sonraki ilk on gün bu açıdan çok önemlidir.

  1. Süt Sağma Makinesi ile Sağma Yapın!

     Anne sütünüz sık sık emzirdiğiniz halde artmıyor diye düşünüyorsanız o zaman pompanızla her beslenme sonrasında 15 dakika boyunca sağma yapın. Bu sağmalar hep emzirme sonrasında olmalıdır. Çıkan süt miktarının az olması problem değildir.

  1. Bol Su İçin!

Anne sütünün yaklaşık olarak %85 ‘i su olduğundan dolayı bol su içme anne sütünü artırmada çok etkilidir. Gün içinde en az 2-2,5 litre su içmekte fayda vardır.  

  1. Anne Sütünü Artıran Besinleri Alın!

Anne sütünü arttıran birçok besin maddesi bulunmaktadır. Bunlardan birkaçına aşağıda değinilmiştir.

Yeşil yapraklılar

Ispanak, ısırgan otu, karalahana, kırmızı pancar gibi koyu yeşil yaprakları olan sebzeler, içerdikleri vitaminler ve mineraller sayesinde emzirirken ihtiyaç duyulan ekstra kaloriyi sağlıklı bir şekilde almanıza yardımcı olur. Ayrıca içeriğindeki fitoöstrojenler de süt üretmek ve salgılamak için ihtiyaç duyduğunuz hormonları üretmenize yardımcı olur. Yeşil yapraklı sebzeleri çiğ ya da az haşlanmış şekilde tükettiğinizde onlardan daha fazla faydalanabileceğinizi unutmayın.

Havuç

Yeşil sebzeler gibi fitoöstrojen içeren havuç, aynı zamanda beta karoten ve A vitamini yönünden de zengindir. İster çiğ olarak salatanıza eklemek, ister atıştırmalık olarak tüketmek, isterseniz de suyunu sıkıp içmek emzirirken ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi ve vitamini sağlamanızda yardımcı olacak ve sütünüzün de kalitesini artıracaktır.

Balık

Bol bol omega-3 içeren somon balığı gibi balıklar annelerin beslenmesini çok iyi destekler. Bunun yanı sıra süt üretimini sağlayan hormonları salgılamaya yardımcı olmaktadırlar.

Yulaf

Yulaf kolesterolü düşüren ve kan basıncını düzenleyen bir besin öğesidir. Ayrıca rahatlama hissi veren ve enerjinizi yükselten bir besin olması özelliğiyle de anne sütünü arttırmaya katkıda bulunur.

Humus

Nohut, tahin, sarımsak, zeytinyağı ve limon ile hazırlanan humus, emziren bir annenin ihtiyaç duyduğu neredeyse bütün besinleri içermektedir. Protein açısından zengin olan humus, süt üretimine de yardımcı olmaktadır.

Kayısı, İncir ve Hurma

Tazesini ya da kurutulmuşunu tüketebileceğiniz bu meyveler, bilinen en iyi süt artırıcı besinlerden birkaçıdır. Bol miktarda lif, potasyum ve kalsiyum içermenin yanı sıra A ve C vitamini bakımından da zengindirler. Kayısı ayrıca triptofan denilen ve süt üretimi sağlayan prolaktin hormonunu tetikleyen bir madde de içerir.

Rezene

Fitoöstrojenler içeren rezene, süt üretimini artırmaya yardımcı olan en iyi bitkilerden biridir. Taze rezene yapraklarını yemeklerinize ve salatanıza katabilir, kurutulmuş rezene tohumlarını da kaynamış suda demleyerek çay şeklinde tüketebilirsiniz. Rezenenin en iyi faydalarından biri de, süte karışarak bebeğe de geçmesi ve annede olduğu kadar, bebekte de sindirim sorunlarına iyi gelmesidir.

Rezenenin kardeş bitkisi sayılan dereotu da taze olarak tüketildiğinde süt arttırmaya yardımcı olur.

Susam

Kalsiyum yönünden zengin olan susamın, anne sütü üretimini arttırıcı özelliği vardır.

Anne Sütünün Azalmasının Nedenleri Videomuz İçin Tıklayın

Ateşli Havale...

Ateşli Havale

(Ebeveynler İçin Bilgilendirme)

 Ateşli Havale Nedir?                                   

Genel bir tanım olarak havale, ateşe bağlı olsun veya olmasın bilinç kaybı ile birlikte olan kasılmalardır. Ateşli havale ise erken çocukluk döneminde (5 ay ile 6 yaş arası) beyin ile ilişkisi olmayan, geçirdiği herhangi bir enfeksiyonun neden olduğu ateşle birlikte görülen havalelerdir.

 Hangi Vücut Sıcaklıkları Ateş Olarak Kabul Edilir ve Vücudun Hangi Bölgelerinden Ölçüm Yapılır?

Çocukların vücut sıcaklığını çeşitli vücut bölgelerinden ölçmemiz mümkündür. Sıklıkla ölçüm yaptığımız yerler olan ağızdan (oral), kulaktan, koltuk altından (aksiller) ve makattan (rektal) yapılan ölçümlerde sınır değerlerimiz farklılıklar gösterir.

  • Ağızdan ve kulaktan ölçtüğümüz vücut sıcaklığı: 37.8°C
  • Makattan ölçülen vücut sıcaklığı: 38°C
  • Koltukaltından ölçülen vücut sıcaklığı: 37.2 °C

üzerinde ise ATEŞ olarak kabul etmek gerekir. Bu ölçümleri genel olarak dijital çubuk ateş ölçerler ve kulaktan ateş ölçerler ile yaparız.

Bunun yanısıra son zamanlarda popüler olan temassız kızılötesi ateş ölçerler ile alından yapılan ölçümlerde vücut sıcaklığının 37.6 °C üzerinde olması yine ateş olarak kabul edilir.

temassızkulak     dijital

Temassız Kızılötesi                                                                              Kulaktan Ateş Ölçer                                                                     Dijital Çubuk Ateş Ölçer

    Ateş Ölçer

 

Çocuklarda Ateşli Havale Geçirme Sıklığı Nedir?

Altı yaşın altındaki tüm çocuklarda ateşe bağlı havale geçirme sıklığı %4-5 civarında iken, aile bireylerinin herhangi birinde ateşe bağlı havale olanlarda bu oran %25’lere kadar çıkmaktadır.

 Ateşli Havale İle İlgili Yanlış Bilinenler!

Ateşli bir çocuktaki titreme sıklıkla havale ile karıştırılabilir. Titreme, beyinden vücut kaslarına gönderilen ve ateş yükselmesi ile sonuçlanan bir uyarıya karşı vücudun verdiği yanıttır.  

Ebeveynler arasında yaygın olan ateş ne kadar yüksek olursa havale geçirme olasılığı o kadar artar düşüncesi de gerçeği yansıtmamaktadır. Zira bazı çocuklar daha düşük derecelerde havale geçirirlerken; bazılarında ise çok yüksek ateş durumlarında dahi havale görülmeyebilir.

Ateşli havalenin tekrarlaması konusundaki düşüncelerin bazıları da yanlıştır. Çoğu çocukta ateşli havale tekrarlamazken; az sayıda çocuk ise her ateşli hastalıkta havale geçirebilir.

 Ateşi Düşürmek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Ateşi olan çocuğun hemen üstü açılmalıdır. Titriyor olsa bile üzeri örtülmemelidir.
  • Daha önceden çocuk hekiminin tarif ettiği şekilde ve dozda ateş düşürücü şurup verilmelidir. Çocuklarda en güvenilir ateş düşürücü ilaçlar parasetamol ve ibuprofen içeren ilaçlardır.
  • Daha sonra vücudun çeşitli bölgelerine (koltuk altı, alın, göğüs ve kasıklara) ıslak bez konmak suretiyle pansuman yapılmalıdır. Bu pansumanın süresi 5 dakika ile sınırlandırılmalıdır.
  • Bu müdahalelerle de düşmüyorsa ılık su ile duş yaptırılabilir.
  • Yukarıdaki sayılanlara rağmen ateş düşürülemiyorsa en yakın sağlık merkezine götürülmelidir.

 Havale Geçirmekte Olan Bir Çocukta Neler Olur?

Havale geçirmekte olan bir çocukta ilk olarak bilinç kaybı olur. Daha sonra vücudunda (özellikle kollar, bacaklar, yüz kasları) ani kasılıma ve gevşemeler olur. Gözlerde kayma, çenede kilitlenme, ağızdan köpük gelmesi bu kasılma ve gevşemelere eşlik eder.

Havale süresi her çocukta aynı olmamakla beraber genelde 3-5 dakika civarındadır. Bazen daha uzun veya daha kısa da sürebilir. Havale kesilince çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar. Bazı çocuklarda havale bitiminde idrar ve gayta kaçırma gözlenebilir.

 Ateşli Havale Geçirmekte Olan Bir Çocuğa Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?

  • Panik haline girmemek havale geçiren bir çocuk için en faydalı davranıştır. Zira panik halinde iken çocuğa zarar verme ihtimalimiz daha yüksektir.
  • Çocuğun hemen yan yatar pozisyona getirililip ve dilini ısırmaması için dişlerinin arasına kalınca katlanmış bir mendil sıkıştırılmalıdır.
  • Çocuğun daha rahat nefes alması için oda (pencere veya kapılar açılmak suretiyle) havalandırılmalıdır.
  • Çocuğu sıkan kıyafetler varsa gevşetilmeye çalışılmalıdır.
  • Şayet elinizde varsa havale durdurucu fitil (diazem tüp) çocuk doktorunun tarif ettiği şekilde ve miktarda makattan sıkılmalıdır.
  • Son olarakta hasta en yakın sağlık merkezine götürülmelidir.

ÇOCUĞU HAVALE ESNASINDA SOĞUK SUYUN ALTINA KOYMAK DOĞRU BİR DAVRANIŞ DEĞİLDİR!

Bebekler Neden Ağlar?

Bebekler Neden Ağlar? 

Bebeklerin ağlaması çok doğal bir durumdur. Çünkü bebeklerin ağlaması sadece bir ses değildir onun hayatta kalması için kullandığı ve ailelerin anne baba olmayı öğrenmesini sağlayan bir sinyaldir. Tabi bebeğiniz ağladığı zaman endişelenmeniz özellikle ilk kez anne baba olduysanız kendinizi çok çaresiz ve yetersiz hissetmeniz normaldir.

Ama endişe etmeyin yalnız değilsiniz çünkü sizin gibi pek çok anne baba aynı duyguları yaşıyor. Normalde bebekler doğum anından itibaren ağlarlar. Ağlama onların bir iletişim şeklidir. Çünkü konuşamazlar ve maalesef konuşana kadar da ihtiyaçlarını ağlayarak dile getirirler. Doğal olarak da hiçbir bebeğin ağlamadan büyümesi mümkün değildir. Eğer bebeğiniz ağlıyorsa aslında size bir şey anlatmaya çalışıyordur. Önemli olan onun ağlamasının nedenini anlayabilmektir. Bu da ancak zaman içerisinde bebeğinizi tanıyarak ve tecrübe edinerek kazanabileceğiniz bir yetenektir. Gerçekten bebeğinize bakmaya başladıktan sonra onun açlıktan mı gazdan mı yoksa yorulduğu için mi ağladığını zamanla anlamaya başlarsınız. Ama bu tecrübeyi kazanmak biraz zaman alır. Bu süreçte de yapabileceğiniz en iyi şey sabırlı olup bebeğinizin ağlamasını anlamaya çalışmaktır.

Normalde gün içersinde bebeklerin çoğu 1-3 saat kadar ağlar. Ama 10 bebekten biri maalesef biraz daha çok ağlayabilir. Eğer böyle bir bebeğiniz varsa çok yorulmanız, çaresiz ve bitkin hissetmeniz çok doğaldır.

 Aglama Nobeti 1024x683

Bebeklerin Ağlama Nedenleri

1-Açlık: Açlık aslında bebeklerin en sık ağlama nedenidir. Özellikle bebeğiniz çok küçükçe açlıktan ağlaması daha sık olur. Çünkü bebeklerin mideleri ilk günlerde çok küçüktür. Bu nedenle sık emer ve sık acıkırlar. Çoğu anne 1 saat önce emzirdim. Daha bebeğim acıkmamıştır diye düşünür. Ama anne sütü çabuk sindirilir ve mideyi çabuk boşaltır. Bu nedenle bebekler çok çabuk acıkır ve ağlar. Ama mama ile beslenen bebekler daha uzun aralıklarla emebilir. 2 - 3 saat bazen 4 saat kadar acıkmayabilir. Çünkü mamanın sindirimi daha zor ve mideyi boşaltması daha geçtir. Kısaca bebeğiniz ufaksa ve ağlıyorsa öncelikle aç olup olmadığını kontrol edin.

2-Gaz Sancıları: Özellikle yine ilk haftalarda bebeklerin ağlama nedenlerinden biri de gaz sancılarıdır. Bu ağlamalar genellikle 2 veya 4. haftada başlar 40 güne kadar maksimum seviyeye çıkar ve genellikle 3 veya 4. ayda kendiliğinden geçer. Nadiren gün boyu sürse de sıklıkla akşam saatlerine biriken bu ağlamaların nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ama bebeğiniz güzel kilo alıyorsa ve doktorunuz tarafından altta yatan herhangi bir neden (enfeksiyon, alerji, reflü vb ) saptanmadıysa sabretmeniz ve destek almanız dayanmanıza yardımcı olur. Unutmayın bebeklerde yaşanan bu gaz sancıları geçici bir durumdur.

3-Kucak İstiyor Olabilir: Yeni doğmuş bebeklerin özellikle ilk aylarda anne karnındaki güveni hissetmeleri için çok sık kucak istemeleri normal bir durumdur. Dokuz ay anne karnında olan bebekler ilk aylarda kucakta olmayı severler. Çünkü bu onlara güven verir. Unutmayın büyümüş olan hiçbir bebek kucağa gelmez. Ayrıca bebeğiniz henüz onu kucakta tutacağınız kadar küçüktür. O yüzden onu istediği kadar kucağa almanız mutlu ve huzurlu olması ve ağlamasını yatıştırmanız için esas yoldur. Eğer kucakta tutmanız yorucu oluyorsa bir sling veya kanguru kullanmayı deneyebilirsiniz.

4-Yorgunluk: Ufak bebeklerin gün için döngüleri oldukça kısadır. 1 veya 1,5 saat içinde acıkır, emer, altını kirletir, uyur ve uyanır. Yani yorulur ve dinlemeye ihtiyaçları olur. Bebeğinizin ilk haftalarında onun yorgunluk ve uyku ihtiyacı olduğunu anlamakta zorluk yaşayabilirsiniz. Ama zaman geçtikçe bebeğinizin yorgunluk belirtilerini anlayama başlayacak ve onu sakinleştirmeniz daha kolay olacaktır.

5-Altını Kirletmiş Olabilir: Bebekler idrar veya kaka yaptıklarında derilerinde tahriş hisseder ve ağlarlar. Bez değiştirilmesi rahatlamalarını sağlayabilir. Bu nedenle bebeğiniz ağladığı zaman ilk olarak altını kontrol etmeniz önemlidir. Ama ilk aylarda bebekler bezlerinin değiştirilmesi sırasında da çok ağlayabilir. Çünkü bez açıldığındaki ve silinmesi sırasındaki ısı farkı onları rahatsız eder. Güvensizlik hissi verir. Ama zaman içerisinde alt değiştireme sırasında pratikleşmeniz ve onu rahatlatıcı oyuncaklar göstermeniz ağlamasını azaltacaktır.

6-Ortam Isısı: Bebeğinizin bulunduğu ortamın çok sıcak veya soğuk olması onu rahatsız edebilir. Kış aylarında oda ısısının 22-24 C olması yeterlidir. Pek çok anne baba bebeklerin elleri, ayakları ve burnu soğuk olunca bebeğinin üşüdüğünü düşünür. Ama vücudun uç kısımları her zaman soğuk olur. Bu bölgelere bakarak bebeğinizi ısıtmaya çalışmayın. Çünkü bebeklerin fazla ısınması onları rahatsız eder. Normalde bebeğinizin üşüdüğünü ancak onun karın veya sırtına bakarak anlayabilirsiniz. Bebeğinizin sırtı ve karın kısmı soğuk değilse bebeğiniz üşümüyordur. El, ayak ve burunun soğuk olması üşüdüklerini göstermez. O nedenle bebeğinizi fazla sıcak veya soğuk tutmadan ortam ısısına uygun giysiler giydirmek ağlamasını azaltabilir.

7-Hasta Olabilir. Bebeğinizi tanıdıkça ve onunla zaman geçirmeye başladıkça artık ağlamalarının tipini anlarsınız. Açlık mı gazı mı altını mı kirletti vb hepsinin ağlama şekli birbirinden farklı olur. Eğer ki bebeğiniz hasta ise onun ağlamasının farklı olduğunu çok kolay anlamaya başlarsınız. Ayrıca ağlama dışında ateş, iştah azalması, öksürük, burun akıntısı, kusma, ishal gibi bulguların olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Ağlamaya bu bulgular eşlik ediyorsa doktorunuz ile görüşmeniz uygun olur.

Sonuç olarak bebeğiniz ağlıyorsa bu sizin yaptığınız bir hata nedeniyle değildir. Hatta pek çok anne baba kendini suçlu hissetse de bu sizin suçunuz değildir. Aslında bebekler ağlar. Ama ağlayan bir bebeğiniz varsa ona karşı duyarlı olup onun tek iletişim şekli olan ağlamanın nedenlerini çözmeye ve ona yardımcı olmaya çalışın. Yani bebeğinizi tanımaya çalışın. Gerekli durumlarda eğer ağlamasının altında fiziksel bir rahatsızlık olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışın ve yardım alın. Bazen neden ağladığını bilemediğiniz ve kendinizi çok çaresiz hissettiğiniz zamanlar da olacaktır. Ama sabırlı davranmanız bu durumu aşmanıza yardımcı olur.

Bebeğiniz ağladığı zaman ona hemen yanıt vermeniz ağlamasının nedenlerini saptayarak onu rahatlatmaya çalışmanız önemlidir. Çünkü ağlamasının yatıştırılması onu psikolojik olarak rahatlatır ve aranızdaki bağın güçlenmesini sağlar. Hiçbir zaman bebeğinizi şımarık yapmaz. Eğer ağlamasını bir miktar görmezden gelirseniz o zaman daha fazla size bağımlı daha çok ağlayan bir bebeğiniz olabilir.

Bebeğinizin 1. Ayı

BEBEĞİNİZİN 1. AYI

Yenidoğan dönemi olarak da adlandırılan yaşamın ilk 1 ayında bebeğinizde çok hızlı değişiklikler olur. Hızlı değişikliklerin olması bu dönemi özel kılar.

Büyüme Parametreleri:

Yaşamın ilk ayı bebeğinizin en hızlı büyüme kaydettiği zaman dilimidir. İlk 1 ay bebeğinizde yaklaşık 3-4 cm boy uzaması ve 600-900 grama yakın da kilo alımı olur. Zamanında doğmuş 1 aylık kız bebeğin, boyunun 50 cm ila 59 cm arasında ve vücut ağırlığının ise 3000 gr ila 5400 gr arasında olması beklenir. Zamanında doğmuş 1 aylık erkek bebeklerin ise, boyunun 51 ila 60 cm aralığında, vücut ağırlığının ise 3000 gr ila 5800 gr arasında olması gerekir.

Beslenme:

Bebeğiniz için en iyi besin anne sütü olduğundan dolayı Dünya Sağlık Örgütü bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemenizi önermektedir. Anne sütü, yaklaşık olarak %85-%90 oranında su içerdiğinden dolayı emzirme sonrasında kesinlikle su verilmemelidir. Anne sütü hem bebeğinizin sıvı ihtiyacını karşılar hem de büyümesi için gerekli olan yağ, vitamin, karbonhidrat ve proteinlerle bebeğin büyümesini sağlar. Ayrıca içerdiği bağışıklık hücreleri ve antikorlar sayesinde bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur.

Sadece anne sütü verilen bir bebek, gün içerisinde 8-10 defa beslenebilir. Formül mamalar ile beslenen bebekler ise daha az sıklıkta beslenme ihtiyacı duyarlar. Çünkü formül mamalar daha uzun süreli tokluk hissi verir.

Bu dönemde bebeğiniz her istedikçe ya da 3-4 saatte bir beslemeniz uygun olacaktır.

 Emzirdikten sonra bebeğiniz rahatlıyor ve kolayca uykuya dalabiliyor ise,

 Anne sütü ile emzirme sonrası 2-3 saat kadar uyuyorsa,

 Günde ortalama 6-8 kez idrar ve 3-4 kez gaita yapıyorsa,

 0-3 aylar arasında günlük ortalama 20 gram ve üzeri (aylık 600 gram), 4. aydan itibaren ise günlük 9 gram ve üzeri (aylık 270 gram) tartı alımı varsa, sütünüzün yeterli olduğunu kabul edebiliriz.

Devamı videoda...

Sağlıklı Nesiller, Mutlu Yarınlar...

#canebiri #çocuksağlığı #sağlık #çocukgelişimi

 

Bebeklerde kulak şekil bozukluğu düzeltme uygulamasına başlamış bulunmaktayız.

Yenidoğan Bebeklerde ve Çocuklarda Anne karnında başlayan ve Östrojen hormonu yüzünden kıkırdak dokuların daha esnek ve yumuşak olmasından kaynaklı hafif kulak deformitesi olabilmektedir. Haftalar içinde bebeğin kan dolaşımındaki östrojen kaybolur, ve kulak kıkırdakları daha sert hale gelir. Hafif kulak deformitesi olan bebeklerde kulak kalıbı tedavisi ile ilk altı hafta içinde uygulandığında büyük ölçüde başarı elde edilebiliyor. Bu nedenle ne kadar erken tanılayıp erken tedaviye başlanırsa başarı şansı o kadar yüksek olur.

Uzm. Dr. Can Ebiri Özel Çocuk Kliniği olarak Hafif kulak deformitesi olan bebeğimize kulak kalıbı tedavisi ile yaptığımız tedavi başarılı olmuş, görselleri alttadır. 

ilkhastamız

HANGİ KULAK ŞEKİL BOZUKLUKLARI KALIPLAMA İLE DÜZELTİLEBİLİR?

Kepçe kulak, Fincan kulak, Sivri kulak, Kulak katlantıları, Gömülü kulak, Kulak memesi deformiteleri gibi pek çok şekil bozukluğu kalıplama yöntemi ile düzeltilebilmektedir. Kulak yapısında bozukluk (malformasyonları) ile giden ağır sendromik olgularda dahi başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ya ameliyata hiç gerek kalmadan sorun çözülmekte ya da daha basit bir operasyonla düzeltilebilecek şekle gelmektedir.

 Bebeklerinizi yeni doğan döneminde mutlaka kulak şekil bozukluğu açısından muayene ettiriniz.  

KULAK ŞEKİLLENDİRMENİN ERKEN DÖNEMDE YAPILMASI NEDEN ÖNEMLİ?

Hafif kulak deformitesi olan bebeklerde kulak kalıbı tedavisi için en iyi sonuçlar, bebeklerin kulak kıkırdağının yumuşaklığından (şekillendirilebilirlik) dolayı ilk altı hafta içinde uygulandığında elde edilir. Anne karnındaki bebekler annedeki östrojen hormonunun etkisi altındadır. Östrojen hormonu kıkırdak dokunun yani kulakların daha esnek ve yumuşak olmasını sağlar. Haftalar içinde bebeğin kan dolaşımındaki östrojen kaybolur, ve kulak kıkırdakları daha sert hale gelir. Bu nedenle ne kadar erken tanılayıp erken tedaviye başlanırsa başarı şansı o kadar yüksek olur.

KULAK KALIPLAMA TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR? İŞLEM NE KADAR SÜRER?

Bebeğin sakin olduğu veya uyuduğu bir zamanda kolayca uygulanabilir. Öncesinde muayene edilip nasıl bir şekillendirme yapılacağı hekiminiz tarafından kararlaştırılır. Yani bir ön çalışma yapılmış olur. Bebeğinizin kulak büyüklüğüne ve şekil bozukluğuna uygun olan kalıp seçilir, istenilen şekli vermek için gerekli olan parçalar yerleştirilir. Uygun yapıştırıcı veya sabitleyicilerle son dokunuşlar yapılır. Kalıp kulak üzerine yerleştirilir. Cildi tahriş etmeyen bantlarla sabitlenir. Bebeğin kulak şekil bozukluğunun derecesine göre değişebilmekle birlikte bu süre ortalama 5-15 dk kadardır. Kalıp ergonomiktir, bebeğinizin duymasını engellemez. Emzirmenizi, alt değiştirmenizi, kucaklamanızı, taşımanızı engellemez. Yani normal hayatınıza devam edebilirsiniz. Sadece kalıp ve bantların ıslanıp gevşememesi için banyo yaptırırken dikkat etmeniz gerekir.

Nasıl yapılıyor, ağrı yapar mı, nasıl görünüyor diye merak edebilirsiniz.

Fotoğraflarla ilk süreci anlatayım.

1

1. İlk hali, çocuğun ayına göre tedaviye uygun mu değil mi karar veriyoruz. 2 ayı geçmezse uygundur. Ama ne kadar erken o kadar iyi ve etkili.

2. Silikon kalıp aparatlarını uygun bir şekilde yerleştiriyoruz. Yumuşak, şekil alabilen parçalardan oluşuyor. Kulak anatomisini, kıvrım ve katlantıları düzenliyoruz. Bebeğin sakin hatta uykulu olması işimizi kolaylaştırıyor. Emzik, meme, biberon alabilir. Kalıbı sabitlemek için özel çift taraflı ve hava alabilen bantlar kullanıp sağlamlaştırıyoruz. Kalıplama işi ne kadar zaman alıyor derseniz, bebeğin sakinlik durumuna göre 15-30 dk sürebiliyor.

3. Haftalık kontrol ediyoruz. Kalıba su değmemesi, içine kusmuk vs girmemesi gerekiyor. 2-3 hafta kalıbın sabit kalması gerekli. Bantlara Su değmemesi için boyundan aşağı yıkamayı öneriyoruz.

4. Haftalık kontrollerde ciltte tahriş, yara vs oluyor mu takip ediyoruz. Bantlarda gevşeme varsa tekrar yapıştırıyoruz.

5. İki veya 3 hafta sonunda kalıpları çıkarıyoruz. Burda banyo yapıp geliyor bebişler. Durumu kontrol edip tekrar yeni kalıba yerleştiriyoruz. Tekrar 2-3 hf bekliyoruz.
Bebeğin ayına göre toplamda 4 ila 6 hafta kalıpta kalıyor kulaklar.
Ve mutlu son?

2 

KULAK KALIPLAMA TEDAVİSİ NE KADAR SÜREDE TAMAMLANIR?

İlk olarak kalıbın kulağa yerleştirilmesi yaklaşık 5-15 dk sürer. Haftalık kontrol edilir. Gerekirse ikinci veya üçüncü kalıp takılarak, küçük aparatlar veya bant yardımıyla aşamalı şekillendirme yapılabilir. Kalıp takıldıktan sonra ortalama 4-6 hafta süre ile takılı kalır. İhtiyaca göre bantlama da yapılırsa toplam 6-8 haftada tedavi tamamlanır. Ne kadar erken dönemde kalıplama yapılırsa kulak kıkırdağı daha yumuşak olduğu için kısa sürede tedavi tamamlanır. Kabaca 2 haftalık bebekte kalıp 2 hafta kalır, 4 haftalık bebekte 4 hafta, 6 haftalık bebekte 6 hafta kulaklar kalıp içinde kalır gibi düşünebilirsiniz.

5101804

KULAK KALIPLAMA SİSTEMİ BEBEĞİME AĞRI VERİR Mİ?

Hem kalıplama işlemi sırasında hem de kalıp takılı kaldığı sürece bebekte ağrı ve rahatsızlık hissi olmaz. Herhangi bir iğne batırma, delme gibi onun canını yakacak işlem yapılmaz.

fincan kulak

KULAK KALIPLAMA SİSTEMİNİN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Yıllardır uygulanmakta olan bu yöntemin ciddi bir komplikasyonu yoktur. Ciltte kızarıklık, tahriş görülebilir. Henüz karşılaşmadığımız fakat teorik olarak mümkün olabilecek bası yarası veya iltihaplanma durumları gelişebilir. Uygulama sonrası yakın takip ve haftalık kontrollere gelerek olası yan etkiler gelişmeden önlenebilir.

kepce kulak ameliyati 1024x307